5 tips voor het boeken van een camping in Frankrijk

Frankrijk is een geweldig land voor een kampeervakantie. Vanaf je camping in Frankrijk kun je relaxen op een van de prachtige stranden, wereldberoemde steden als Parijs of Nice bezoeken, de bergen van de Alpen beklimmen, bezienswaardigheden als Lourdes of de stranden van D-Day bezoeken of het heerlijke eten proeven. Er is genoeg te doen in Frankrijk. Het is niet voor niets dat hier ieder jaar 80 miljoen toeristen komen!

Camping boeken? Check deze tips

Er zijn duizenden campings in Frankrijk. Van kleine campings tot familiecampings en van campings midden in de natuur tot campings dicht bij de streden. Wat je voorkeuren ook zijn, in Frankrijk vind je het. Omdat de keuze zo groot is, is het zoeken naar de juiste camping best een uitdaging. Waar vind je de goedkoopste campings? Welke regio is het beste? Wanneer moet je boeken? Op al die vragen geven wij graag antwoord.

#1 Bepaal wat je wilt doen

Frankrijk is een groot land. Er is van alles te doen en de diversiteit in het landschap is groot. Bepaal daarom goed wat u graag wilt doen (of niet) tijdens uw vakantie. Wilt u graag golfsurfen? Dan is een camping in Nouvelle-Aquitain in het zuidwesten van het land de beste optie. Wilt u graag de natuur in? Dan zijn de Dordogne en de Pyreneeën beter. Houdt u van mooie stranden? Dan is een camping aan de Côte ‘d Azur de beste optie. Zo heeft elke regio een eigen karakter. Het is zonde om een camping in Frankrijk te boeken en er achter te komen dat er eigenlijk niet zo veel te doen is.

Lavendelvelden Frankrijk
In de regio Drôme vind je mooie lavendelvelden

#2 Wacht niet te lang met boeken

In de reisindustrie is ‘Last-Minute’ een mooie marketing term, maar in praktijk is het zelden goedkoper. Voor vliegtickets naar bijvoorbeeld Bali kan het heel soms wat euro’s schelen, maar op campings, vakanties of hotels is bijna nooit van toepassing. Zeker voor een camping in Frankrijk moet u niet te lang wachten met boeken. In de zomervakantie trekken er zo’n 1,5 miljoen Nederlanders naar de Franse camping. Wachten op een voordeeltje levert waarschijnlijk meer stress dan geldbesparing op. En u wilt niet helemaal naar Frankrijk rijden om op een voordelige, maar niet zo fijne camping, te verblijven?

#3 Kom met de auto

U kunt op veel luchthavens in Frankrijk vliegen. Het maakt de trip naar Frankrijk een stuk korter, maar heel handig is het niet. Frankrijk is een ideaal land om met de auto te verkennen. Daarnaast is het niet heel ver rijden. Het zuiden van Frankrijk is in ongeveer 12 uur bereikbaar. Als je met het vliegtuig naar Frankrijk reist, kun je vanaf uw camping in Frankrijk weinig kanten op. Natuurlijk kun je een auto huren, maar dat is – zeker in het hoogseizoen – niet goedkoop. Een fiets huren is ook een optie, maar daar kom je niet zo ver mee.

Bergpas Frankrijk
Met de auto kun je dit soort plekken ontdekken

#4 Wil je aan zee kamperen? Kies de oostkust

Bijna iedereen associeert vakantie met het strand. Dat is niet zo gek, want het strand is een heerlijke plek om bij te komen van het drukke leven thuis. Gelukkig heeft Frankrijk zo’n 1.600 kilometer aan kust. Genoeg keus dus om een camping aan zee te vinden. Toch raden wij aan om alleen aan de oostkust te kijken. Hier vind je namelijk de mooiste stranden. Hoewel de stranden aan de westkust zeker niet lelijk zijn, zijn de stranden aan de Middellandse Zee nu eenmaal mooier. Daarnaast is het weer aan de oostkust, zeker als u richting het zuiden reist, negen van de tien keer een stuk beter. Ook vind je hier meer boeiende steden zoals Marseille, Nice, Cannes, Monpellier, Perpignan en Monaco, hoewel laatstgenoemde officieel niet bij Frankrijk hoort.

#5 Op de bonnefooi of boeken?

Er zijn heel veel websites waar je een camping in Frankrijk kunt boeken. Van multinationals tot kleine websites. Je kunt er echter ook voor kiezen om niet te boeken en op de bonnefooi naar Frankrijk te rijden. Welke optie is nu beter? Helaas is daar geen eenduidig antwoord op te geven. Reis je alleen of alleen met je partner? Dan kun je prima op de bonnefooi naar Frankrijk rijden. Als er ergens geen plek is, rij je door naar de volgende camping of boek je een hotel onderweg. Reis je met kinderen? Dan is op de bonnefooi naar Frankrijk rijden niet heel handig. Zeker in het hoogseizoen. Veel campings zitten zijn dan volgeboekt en je wilt niet 8 uur in de auto zitten om er achter te komen dat er nergens plek is.

Qua kosten zit er nauwelijks verschil tussen vooraf boeken of op de bonnefooi rijden. Sterker nog, vooraf boeken is waarschijnlijk goedkoper.