Laatste loodjes in Indonesië!

Laatste  bericht vanuit het mooie Sumbawa, de tijd is snel gegaan. Morgen alweer naar huis.

De laatste 2 weken gingen snel. We hebben voornamelijk gesurft, ik was het een beetje zat nadat ik halverwege de week weer bijna verzoop maar heb het daarna weer opgepakt. Ga nu vooral bij Nangash surfen, dat is goed voor mij en minder leuk voor Tim. Die gaat daarom vaak ergens anders, is minder gezellig maar maakt het surfen niet minder leuk.

Af en toe gaat Tim ook mee en dan hebben we wel hoop lol. Surfen gaat goed. Ik heb het nu redelijk door. Het wordt nog lang oefenen voordat ik het echt zal kunnen, leren neemt toch wat meer tijd in beslag dan ik vermoed had. Het is nu eigenlijk alleen nog het punt waarop je moet gaan staan. Klinkt makkelijk, is het niet. Het gaat zo snel, je moet binnen een seconde beslissen en als je net te vroeg of net te laat ben heb je pech. Gelukkig komt ik straks in Nederland (hopelijk) in de zomer terecht en kan ik daar weer beetje verder oefenen.

We hadden afgelopen zaterdag nog een fund raising feest. Dat was wel gezellig, ook wel gelachen. Als je het licht op de WC uitdeed ging het licht op het “podium” ook uit. Stonden ze dus regelmatig in het donker te spelen . Verder groot vuur gebouwd en gezellig ff wat bier gedronken. Verder was er vandaag (1 Juli) een surf contest. Het was dus zondag en maandag veel drukker dan normaal. De opening ceremonie was in ieder geval wel leuk. Barbecue, muziek, dansers en bier. Gezellig dus en hopelijk vanavond weer groot feest, wij gaan in ieder geval los op onze laatste avond Morgen alleen maar vliegen en in Bali rondhangen dus daar hoeven we niet fit voor te zijn.

Naast het surfen was onze break altijd het voetbal. Helaas was onze break van het surfen bagger, Nederland was zwaar k*t tegen Rusland. Wij zaten alweer helemaal voor verwachting om kwart voor 3 klaar maar het was niks. Rusland terecht door. De zondag na de wedstrijd waren de golven erg klein omdat we gister avond en middag er veel wind hebben gehad. We hadden sowieso al geplant om vandaag naar de “stad” te gaan dus dat komt aardig uit. De stad was ongeveer net zo groot als Naaldwijk, als het al niet kleiner was.  Het was wel leuk en ik heb gelijk wat petjes en zonnebrillen gekocht. Verder was het ongelofelijk smerig zoals overal hier waar mensen wonen. De heen en terug weg zijn wel onwijs gaaf omdat het uitzicht echt bizar mooi is hier. Helaas zit je dan achter op een scooter en die rijd met een gangetje of 80 steenhard overal voorbij en als ze al afremmen dan is de weg hobbelig, of te wel we hebben weinig foto’s kunnen maken voor jullie . Any hoe het was wel leuk om ff wat anders te doen maar niet veel bijzonders op het uitzicht na. Op de terugweg nog even naar de paardenraces helaas waren die al afgelopen dus daar hebben we alleen even rondgekeken maar niet gewed….

Ik verbaas me nog steeds elke keer als we achter op de bike zitten over hoe de mensen hier leven.  Je ziet wel is van die beelden op tv van mensen die in houten hutten wonen en kinderen die blootsvoets over straat rennen, hier is het live. Zover ik nu gezien heb en ik denk dat als je verder land inwaarts gaat het alleen maar erger wordt. Iedereen leeft hier op straat, mensen zitten met ze allen voor het huis op straat. De dieren lopen hier allemaal gewoon over straat, zoals je gelezen had levert dat nog wel is ongelukken op. Buffalo’s zijn niet de enige die hier rondlopen, kippen, katten, honden, koeien, geiten, apen noem het en het loopt hier waarschijnlijk wel. De vissen die ze vangen worden op straat te drogen gelegd, dit stinkt enorm maar de lokale mensen schijnen er niet mee te zitten. De huizen zijn hier allemaal nog van hout, af en toe kom je wel is een stenen huis tegen, dat zullen de rijkere mensen dan zijn vermoed ik. Mooi is wel dat sommige huizen een satelliet naast de deur hebben staan die soms nog groter dan het huis zelf is TV hebben sommigen dus wel. Verder is er hier binnen een straal 50km geen bank of pin apparaat te vinden, een winkel of supermarkt is er ook niet. Er zijn wel wat kleine “winkeltjes” langs het strand en ook in het dorp, dit zijn meer houten stalletjes waarin het een en ander te vinden is maar als ze het niet hebben heb je gewoon pech. De mensen hier leven ook niet milieu bewust. Iedereen flikkert alles, maar dan ook echt alles, gewoon weg waar hij of zij op dat moment staat als het niet meer nodig is. Daarom ligt er dus overal waar mensen wonen plastic afval. Dat is zo zonden want het is een onwijs mooi eiland met mooie natuur, uitzicht, strand, enz. Maar omdat er overal wel vuil ligt is het net even wat minder mooi… zonde!! De mensen zijn overigens wel heel erg aardig en onwijs lachen. In het weekend is het hier aan het strand ontzettend druk omdat iedereen dan vrij is, pas liepen we er en toen we heel even bleven staan kwam er een vrouw naar ons toe om te vragen of ze een foto van me mocht nemen. Dat mocht waarna ik binnen 10 seconden omringd was door een man/vrouw of 20. Tim heeft wat foto’s gemaakt, was wel erg leuk.

Moet zeggen dat ik nu wel weer uitkijk om naar huis te gaan. Het was super hier maar om bijna 4 weken hier te zitten is er bijzonder weinig naast het surfen te doen. De laatste anderhalve week was het dus vooral surfen en tussendoor maar beetje lezen, film kijken of bij het zwembad liggen. Op zich geen slecht leven maar dat wordt je wel zat na 3 weken. Volgende x dus maar 2 weken hier en de rest op Bali of Lombok. Verder zie ik alweer uit naar een heeeeerlijk Hollandse maaltijd. Lekker aardappelen met groente. Even geen rijst of burgers meer voor mij. Nadeel bij dat voordeel is dat ik dan ook weer moet gaan werken, het is dus over met het mooie leven van surfen, chillen en leuke dingen doen. 

Vrijdag ochtend land ik dus ik zie jullie van het weekend fluuts !!